- prokee -

Fahren. Tanken. Fahren.

Multicaros kaland

prokee, 2011.04.16. 13:34

Pécset bármivel megjárom egy nap alatt!

Nekiiramodott hát a Multicar és az ő büszke pilótája Pécs felé. Az iramodás persze itt némi költői túlzást feltételez, hiszen a jármű sík úton önerőből nagyjából 50 km/h-s sebességre volt képes - igaz, ezt a megengedett maximális terheléssel (kiviteltől függően nagyjából 1,5-1,8 tonna) is tudta. Volt némi korabeli fedélzeti hifi is a kabinban, bár a Videoton-mono-középhullám kombó nem biztosította a muzsika felhőtlen élvezetét a vidáman csettegő dízel felett üldögélve.

Az Autófília belső levlistáján továbbra is zajlik az élet. Fényes és magas homlokú házi költőnk , Lowtyo legutóbb a Totalcar által ihletett versét osztotta meg velünk:

"Találtam egy verset.
Valami dél-dunántúli költő műve."

Totalcar, napi rutin
reggel olvaslak a budin
laptopom ezért is büdös
asszonykám meg ettõl dühös.

Rácz Tomikát hallom szólni
jobb vagyok, mint postás józsi
van nagy buszom, olasz szívvel
lemosom majd hideg vízzel.

Robi fején lila kukker
tisztán látszik, újpest drukker
maxán karból egyet látni
100-nál kell a kettõt váltni.

Bende Tibi, drága druszám
mit veszel a BX után?
lesz e ismét V8 BENZ-ed?
G-klasset kellene venned.

Balázs Vitya magas, erõs
félve mondom, tuti, hogy nõs
pancsija pont mint az enyém
pömpörömpöm pömpörömpöm.

Kari gyerek olasz fan
lába közt egy Honda van
ki látott már ilyen blamát
add el, vegyél Aprilliát.

papptibinek sok a gondja
elfogyott a dedalonja
evett reggel, nem kis hiba
nem ülhet ma Ferrariba.

Zirig alszik, igen fáradt
álmában durrant egy párat
lát még három rönó jelet
szeretne egyel több kezet.

Csikós Zsolti, drága kincs
jó, ha van, de haja nincs
nem baj, nem kell, ami fontos
az összes cikke mind 10 pontos.

Végül pedig itt a lényeg
és ezek a puszta tények
odaadnám karom lábam
hogy Angélát futni lássam

"Ezek a dunántúliak...
Külsõsöket meg sem említik :)"

Olajdoki

prokee, 2008.08.29. 11:00

Tiszta szerencse, hogy nem csupán Autódoki nem vagyok, de Olajdoki sem.

Mert ha az lennék...

Kedves Olajdoki!

András vok a Mátra aljáról, azon szerencsések egyike,ki birtokolhat egy zsír Seat leon t, melyben 2200 km van már s pdtdi motor. Van szervíz mely feleslegesnek tartja a kb 3000 km ig történő olajcserét,ők azt mondják,h elég az előírt intervallumban majd,míg hallok olyan tanácsokat miszerint ne sajnáljam egy ilyen értékű autótól???!!! Mondhatni Tanácstalan vok,így Kérném az Ön tanácsát!

Köszönöm!
 

Sya András !

Oil Doc vok, 100hbattáról. Azon szerencsétlenek 1ike, aki olvasta a méled. Sztem egy kúl verdához kúl nyál kell. Aki ezt tagadja, az LOL. Vagy ROTFL. Vagy XD. Vagy BMX.

Arra figyelj jó, hogy 3K km sok. A gyár csak azért ad olyan long intervallumot időszakot, mert nem értenek hozzá. Lúzerek. LOL. Menj fel a stylingra, -re, ott a Fórumban megmondják a tutit a guruk. 1,5K-nál cserélj, és a gyári ajánlásnál jobbat tegyél bele, mert (mint mondtam már) kúl verdába kúl nyál jár.

A szervíz amúgyis átb*sz, írd is meg a Homárra gyorsan, hogy a rohadékok nem akartak levenni pénzzel. Menj inkább egy rendes, független szervízbe, épp tudok egyet 100hbattán, a garázsomban. Este 6-tól rendelek csak, stekklámpát hozz, mert az enyém pont kiégett. Van tuti olajam okosba, 12000/liter, de neked adok kedvezményt. A szervíz idejére térítésmentesen tudok biztosítani csereBMX-et.

Apropó, az igazi kúl srácok S347-nak írják, jó, ha tudod.

Hétvége

prokee, 2008.05.03. 21:28
Kiélvezve a hosszú hétvége előnyeit, Tündéremmel eltűntünk kicsit. Cserkeszőlőt vettük célba, ami azért jó hely, mert nincs ott semmi. Nem kell kényszeresen kirándulni, lehet hanyattfekve semmit tenni, olvasni (például ezt!)

Persze azért néhány érdekes kép készült, komolyabb sztorizás nélkül ideszórom:


Hyperdugó Tárnoktól Diósdig - szerencsére mi szemben közlekedtünk :)


Erre lehet a német GTi-lámpás Swiftek fészke, egy délutánon négy darabbal is összefutottam.

Ha ez itt a Totalcar kocsma...

Kéremszépen, csütörtökön ünnepélyes süteményezés közepette megkaptuk a kamerákat. Igen vidám estét töltöttünk el NK és OP, no meg persze a többi Indás társaságában.
Arról nem is beszélve, hogy megismertem Vanyur Ákost és a Reggeli stábját. (Mármint a videoról beszélünk, nem TV-műsorról...)


Sikeresen haza is értem vele, Tündéremnek el sem mertem mesélni, hogy a parkolóházban az automata tetején felejtettem a vadonatúj kamerát dobozzal együtt, és két szinttel lejjebbról sétáltam vissza érte... Remélem, nem tudja meg :D


Mellesleg nagyontökjó. Kisebb kísérletezések után ma élesben is kipróbáltam:


Tehát, még ma, ABalu az IndaVideón.

Totalcar Autódoktor

prokee, 2008.03.18. 20:06
Leszögezem, természetesen sosem pályáztam, és nem is tervezem, hogy pályázok az Autódoktor helyére.

Két okból sem:
- Messze nem rendelkezem még az árnyékával sem annak a tudásnak, rutinnak, ismeretanyagnak, amivel az Autódoktor
- Rövid úton kiosztanám keresetlen stílusban a legtöbb levélírót.

Szemezgessünk csak az utóbbi pár levélből !
A szerelő és az Euro 3-as visszavezető

Kedves Autódoki!

A napokban lett kicserélve a 1,9 pdtdi 130 lovas passatomban a légtömeg mérő, nem típusspecifikus darabra amitől jobban megy. Ez be is jött mert már ismerősöknél is bevált erősebb lett e gép. ezzel egyidőben beleöntöttünk a tankba egy doboz Dízelrendszer tisztítót(protec) (kb25L gázolaj volt a tankban). Kb 15 km után kiírta az elektronika hogy abgas werkstatt. Felhívtam a szerelőt hogy mi lehet a probléma. Szerinte nagyon meghajtottam és az euro 3-as visszavezetőt eltömítette a korom. hozzáteszem max 4000-ig volt pörgetve a motor. visszamentem a szerelőhöz kiütötte a hibakódot mentünk kb 10 km-es hajtós próbakört hogy kiírja-e. Semmi nem volt, utána már mérsékelten nem hajtósan mentem vele kb 20 km-t, megint kiírta (abgas werkstatt ) az első kövér gázadásnál.én arra gondoltam hogy a tisztító miatt van hogy attól kormol jobban. Szerelő szerint ki kell cserélni az euro 3-as visszavezetőt ami elég pénzízű. Nem tudom hogy ki lehet tisztítani esetleg vagymit lehet csinálni hogy ne kerüljön megint az autó egy vagyonba?! Ezzel a hibával lehet-e hajtani az autót?Biztos ez a baja maga szerint is?

Köszönöm:

V. Laci
Kedves V. Laci !

A légtömegmérő cseréje kicsivel a sportpedál-sportgyertya-sportlégszűrő szentháromság után áll a kendácstuning-rangsorban. Az, hogy nem a motorhoz illő karakterisztikájú légtömegmérővel átvered a motor vezérlését, egyenes ágon okozhatja az elektronika megzavarodását. A szerelőd, gondolom, semmit sem tudott arról, hogy otthon mit barkácsoltál össze, szerencsétlen nem is nagyon gondolhatott másra, mint amire végül jutott.
Fejed hajtsd le, csendesedj el, kapcsold ki a hifit, és a Passatot (így, nagybetűvel) add el, vegyél BMX-et, az reszelgetheted nyugodtan. Legfeljebb a lánckerék becsípi a nadrágszáradat.
Az Euro3-as visszavezető meg becsületes nevén EGR-szelep, franciáknál Özséer, de neked csak simán egérszelep.
Chiptuning után villog az izzításjelző

Kedves Autódoki!

Nemreg vasaroltam egy chip tuningot Tdi skoda oktaviamhoz. A kerdesem az lenne, ha folyamatossan villog az izzitolampam, de az auto jobban megy, meg a fogyasztas is jobb lett, lehet e valami baja ha igy jarok vele. A gyartonak is irtam, ez egy nemet gyartmany elvileg jo, o azt irta, hogy ez nem okoz gondot, es hogy elkell mulnia, probaljak allitani a chippen.

Köszönöm:

Márió
Kedves Márió !

Nem rémlik, említettem-e már, hogy a légtömegmérő cseréje kicsivel a sportpedál-sportgyertya-sportlégszűrő szentháromság után áll a kendácstuning-rangsorban. Na, a chiptuning meg a huzatszenzor felett egy hajszálnyival.
Igazából átvertek. Először akkor, mikor megdumáltak arról, hogy egy "vásárolt" "chiptuning" minden hozzáértés nélkül otthon felszerelhető, másodszor meg, amikor azt mondták, hogy majd elmúlik magától a hibajelzés.
Figyelj, menj vissza, verd az asztalt, kérd vissza a pénzt. Aztán add el a Skodát, és vegyél BMX-et, azt reszelheted.
Vagy vegyél egy 1,9 pdtdi 130 lovas passatot, épp tudok egy eladót, kis Özséer-problémával.
Turbó olajfogyasztása 40 ezer km után

Kedves Autódoki!

2 éves 320d E90-es Bmw-nél, nem rég fedeztem fel, hogy a turbóból kilépő, inercoolerbe menő alu cső a turbó felöli részén a bilincs olajpárás. 40e km futásteljesítmény után. Ez normális jelenség? Még van 2 hetem a garanciális csere lehetőség végéig. Mit javasol? Csere, vagy ettől függetlenül még jó ideig elműködhet?

Köszönöm:

Z .Sanyi
Kedves Z. Sanyi !

Mindenképpen menj szervízbe,és verd a pultot, azt szeretik. Ha már ott vagy, cseréltesd ki gyorsan a sz*rrá koptatott bőr váltógombot is, a járdánparkolással összevert  első lököst,  meg a hátsó üléskárpitot, ami bolyhosodik, foszlik, mert a  gyerek ott toszigálja a Transformerst.
40.000 km után a fékbetét is cserés lesz, nyugodtan reklamáld meg gariban, hiszen a nagyfater 1602-ese a hatvanas években 55 ezret is elment az első cseréig.
Ja, ne felejtsd el, hogy a drift erősen igénybe veszi a kuplungot. Annak érdekében, hogy ne neked kelljen majd fizetned 60-70 környékén a szénné perzselt tárcsát és a munkadíjat, gyorsan menj le Nyíregyre meg vissza csúsztatott kuplunggal, aztán irány a szervíz.
Ha esetleg kiröhögnek, vegyél egy BMX-et, az egy betű eltérés fel sem fog tűnni.
Közös nyomócsöves dízelbe benzin került

Kedves Autódoki!

Autóm common rail dízel, és véletlenül benzin került a tankba. Ez csak pár száz méter megtétele után derült ki a motor csörgéséből. A tank leszívása és gázolajjal való feltöltése után rendesen megy az autó. A kérdésem az lenne, hogy okozhatott-e ez a kis malőr valami maradandó károsodást, ami esetleg később komoly problémát okozhat?

Köszönöm:

Miklós
Kedves Miklós !

Véletlenül. Aha. Ne engedd az asszonyt tankolni. Ha mégegyszer előfordul, vegyél neki egy BMX-et. Tegyél rá kemping-kormányt, azzal hordhatja a szatyrot a boltból hazafelé.
2 liter benzin került a dízelem tankjába

Kedves Autódoki!

Véletlen folytán 1,7 liter 95 ös benzin került diesel üzemű autóm tankjába amint észrevettem mi is törtánt azonnal hígítottam 20 liter gázolajjal! Vajon ez elég a baklövésem kiküszöböléséhez? képes nagy meghibásodást okozni? Összevegyül a benzin a gázolajjal?

Köszönöm:

Edem
Kedves Edem !

Szép próbálkozás, de kár az inkognitóért, férjed,  Miklós mindent tud. Tudsz kerékpározni ?

Gyári katalizátort vegyek?

Kedves Autódoki!

Sajnos ma kaptam a rossz hírt, h az autómban a katalizátor összetört, és ki kell cserélni. REanult Megane Berline 1,4-es 16 szelepes 2003-as évjáratú autóm van. A gyári katalizátor 140 eft. javasolták a szervízben, h megpróbálnak autóbontóból szerezni nekem katalizátort 20-30eft-ért.

A kérdésem a következő lenne. mennyire megbízható az autóbontóból vásárolt katalizátor? Hallottam a sportkatalizátorról is. Jobb lesz az autó teljesítménye, kevesebbet fogyaszt, és nem kerámilapos. Találtam is az interneten egyet 24eft.ért, 1,5 év garanciával. Érdemes lenne ezt kipróbálnom? Ha ezt választom a szervízben beszerelik nekem?

Köszönöm:

Edit
Kedves Edit !

Ne higgy a szervíznek ! Ők is bontott katalizátort vesznek nagykeráron 30.000-ért, csak borzalmasan drága a kályhaezüst, amivel lefújják, hogy újnak tűnjön.
A legjobb persze a sportkatalizátor, bizonyos helyeken szettben is árulják, pedállal, gyertyával, légszűrővel.
Arra figyelj, hogy az autóval addig ne mászkálj, míg meg nem javítják, mert tönkreteszi az egérszelepet. Ha muszáj addig dolgozni járni, vegyél egy BMX-et.
Tuningolt Passat hidegindítási gondjai
Kedves Autódoki!

Nekem egy 96 os évj. VW Passat 1,9 TDI van 90 LE alapban. (1z) Valamilyen tuning van rajta, sajnos nem tudom milyen mert így vettem,de az biztos hogy a motorvez. szoftver van átírva. Olyan gondom van, mint ami ezeknél a típusoknál állítólag előfordul hogy az adagolófedél ill. a benne lévő fordulatszabályzó kopott, akocsi bizonyos fordulatszámokon rángat, és hidegen nem úgy indul ahogyan elvárható lenne (290 ezer Km van benne). Cserélni kellene ezt a fedelet a szerelő szerint. Meg is van már a másik. Azt nem tudom ,hogy ezt simán ki lehet cseréltetni, nem függ-e ez össze a tuningolással? vagy újra vissza kellene töltetnem rá az eredeti szoftvert? Az a gond hogy semmit nem tudunk a tuningról ami benne van. Az eladó szerint akitől a kocsit vettem 115 LE.

Köszönöm:

Attila
Kedves Attila !

Nézd meg, van-e sportpedál az autóban ! Ha igen, akkor huzatszenzortuning, ha nem, akkor özséertuning.
Fontos még megszámolni a pedálokat. Ha három darabot látsz, kéziváltós autód van, ha kettőt, automata váltós autód van. Vagy agyváltós BMX-ed.
Xenonizzó beszerelése házilag

Kedves Autódoki!

2007. december 7.-ei Égő Ákos által irt cikkben olvastam:"A 48. és 98. ENSZ-EGB előírások tartalmazzák az automatikus magasság állítás és a szintén automatikus fényszórómosás kötelezettségét" Én egy Citroen BX be szeretnék xenon izzót rakni. A kérdésem a következő miért kell az automatikus fényszórómosás? Ha meg csinálom, hogy lehessen a fényszórót mosni, akkor más tenendöm nincs?

És akár vizsgára is mehet az autó így? És út közben sem büntetnek meg miatta? A magasság állításnak ennél az autónál nincs jelentősége úgy gondolom az állandó hasmagasság miatt.

Köszönöm:

Ernő
Kedves Ernő !

Automatikus magasságállítás ÉS fényszórómosó, te magad írtad le egy mondattal előbb.
Egyébként is, BX-be Xenont ? Csak azért, mert annak a nevében is van X ? Vegyél egy BMX-et.

(Természetesen roppant demagóg voltam, senki ne vegye magára - csak eljátszottam a gondolattal...)




Videopályázat

prokee, 2008.03.11. 18:16
Végeredmény,végre, itt.


Örülök, mint majom annaka bizonyosnak. Bár, persze még jobb lett volna a hyperkamerát nyerni, de ennek oka csak annyi, hogy a HDD-s kamerát nem merem felrakni az Orr állványára, mert szétrázná. Sebaj, ettől még sok felni képe fog beleégni a CCD-be :)

Mégegyszer köszönet mindenkinek, az első ötletem már meg is van az új kamerához, ha már megszólíttattam a SafetyArea-n anno :)
Jessz, jessz, jesssssz !

"Kendős néni nyerte a Totalcar pályázatát"


Márminthogy én.

Az van, hogy eléggé euforikus állapotban vagyok. Valójában soha semmit nem nyertem. Volt persze néhány sikertelen kísérletem:

- Néha lottózom, persze az esélytelenek nyugalmával, 33 év alatt összesen 3 találatom volt 3 szelvényen, időben nagyjából egyenletesen elosztva.

- Munkahelyem szlogenpályázatán (amivel egyébként az itt olvasható Fahren. Tanken. Fahren. magyar megfelelőjével neveztem) egyetlen indulóként sem sikerült nyernem.


- Amikor még fiatal voltam, és bohó, a szépemlékű Ifjúsági Magazin egyik rejtvényének megfejtését küldtem be. Dedikált Pokolgép-posztert lehetett nyerni, feltörekvő ifjú rockerként ez vonzó nyeremény volt. Láss csodát, kihúztak, nyertem, a következő számban megjelent: Prokop Gábor, Szigethalom. Egy komplett lakótelep izgult velem együtt. Kb. két hét múlva érkezett a levél, benne cetli:

Kedves Gábor !
A Pokolgép-poszterünk sajnos elfogyott, de küldtünk helyette egy dedikált Neotont !



Kösz, kidobtam...
Szóval engem is meglepett a dolog. Sőt, nem is tudtam róla, munkaidőben ugye rendes ember nem olvas Totalcart - csak ha senki sem látja :) Omm írt egy mélt, hogy gratula, én meg nem tudtam, mihez...

Kedvesem állítja, hogy az egészet ő intézte, Bálint-napi meglepetésként, pályázatostul, meg minden. Szerintem kamu :)

Mindenesetre millió köszönet mindenkinek, aki:

- szavazott (Különösen a Márton família, akik hittérítőként hintették az igét az ismerőseik körében);
- zsűrizett;
- valamilyen formában hozzájárult a videóhoz (CIX-Laca, aki a fantasztikus árokbaesős jelenetet elkapta, Tündérem, aki kamerázott, míg szövegeltem, Jim, aki főképp felelős a látványért, meg persze mindenki, aki az arcát adta);
- meg persze akik az Orr építésében, felújításában részt vettek, segítettek, mert ugye nélkülük...

Naésakkor csak ismétlésként mégegyszer a video, hátha még nem fáradtatok bele :)

Már csak 5 nap...

prokee, 2008.01.26. 13:58
Közeledik január 31. Elvileg nem a közönség szava dönt elsődlegesen, de olyan jól esne elsőként végezni...

Ha tetszik, szavazz rám itt !


 



...és persze van itt még Trabantos video, CIX-Laca és jocking, ők is megköszönik a szavazataidat:





Na, ezért szeretek Totalcart olvasni.

Egy szar volt. De az első

Csikós Zsolt visszaemlékezése a világ legszemetebb Fiat 500-asára.

Belsőség Partitájm

prokee, 2008.01.19. 18:09
Csak pár kép (nem sokkal több készült, de majd azokat is felteszem):

Egy kis segítség...

prokee, 2008.01.15. 12:27
Egy hétig negyedeltem tíz után a két nyolcas alakú határvonalat. Tucatnyi trió dolgozott munkaidőben, kilenctől ötig, hogy büntetőt rúghasson.

Címkék

1.1 (3) 2007 (4) 500 (4) 50years (5) Kriebstein (2) Németország (2) Sachsen (2) Abarth (2) Ablaktörlő (2) Akrobatika (3) Alfa (3) Alkatrész (2) Alpine (2) Alsóörs (8) Anyád (3) Aranykezű (2) Arc (3) Auchan (2) Audi (2) Auto (3) Autobuzik (4) Autó (137) Autódoktor (2) Autópálya (5) Balatonakali (2) Baleset (9) Bamako (3) Baromállat (8) Beag (3) Belga (2) Belsöség (3) Belsőség (3) Benzinkút (2) Biztosítás (4) Blog (12) Bmw (9) Bontó (2) Bovito (2) Breakdance (2) Budapest (4) Buran (4) Camptourist (5) Carrera (2) Chrome (2) Chrysler (2) Commodore (3) Csernobil (3) Csomagtértető (5) Ddr (4) Drezda (2) E32 (4) E85 (4) Englishrussia (3) F*szkivan (40) Facebook (2) Farsang (2) Felújítás (8) Ferrari (4) Fiat (5) Film (5) Ford (3) Forma1 (9) Fotó (5) Félkegyelmű (2) Füsti (2) Ghia (2) Gif (2) Giulietta (2) Google (4) Haj (2) Hajtány (2) Hamilton (3) Hellókarácsony (7) Horch (3) Háború (3) Hétvége (2) Hó (3) Hülyeállat (71) Hűtő (2) Ikarus (2) Index (3) Iwiw (6) Jogosítvány (2) Jogszabály (2) Játék (3) Karmann (2) Karácsony (2) Kirándulás (4) Klub (2) Kocka (2) Komment (2) Kretén (2) Kultúra (6) Költözés (2) Könyv (4) Közlekedés (33) Lada (3) Lamborghini (3) Lancia (2) Leltár (2) Lewis (3) Link (2) Loituma (2) Lol (9) Lowtyo (3) Lánglovagok (3) M6 (3) Madonna (3) Mercedes (2) Mikulás (2) Motor (2) Motorosfutár (2) Mozi (6) Multicar (2) Munkahely (2) Mátra (2) Média (4) Napi_meló (6) Ndk (10) Nyaralás (5) Német (3) Nő (2) Oka (2) Olaszország (5) Orosz (16) Orr (24) Park (3) Parkoló (5) Party (3) Partyarcok (4) Partyfotó (4) Partyretard (3) Pc (2) Photoshop (3) Plus/4 (2) Pobjeda (2) Porsche (3) Posta (2) Poén (30) Projekt (2) Prokee (44) Prokee.hu (2) Prototípus (3) Prototípusok (3) Punk (3) Póló (2) Raikkonen (2) Recsk (2) Reklám (5) Renault (2) Retro (32) Romeo (2) Rtl (2) Rubik (2) Ruckwarts (2) Sachsenring (3) Shuttle (2) Spider (2) Splash (2) Steyr (2) Stratos (2) Suzuki (10) Swift (5) Szilánkok (3) Szovjet (3) Szovjetunió (3) Százhalombatta (8) Sírkő (2) Találkozó (17) Tank (2) Tatra (2) Tc_gyorsulás (2) Technika (63) Telefon (2) Tesco (5) Totalcar (12) Trabant (95) Traktor (2) Tramp (2) Tuning (18) Tv (2) Tél (3) Tévhitek (2) Tököl (3) Történelem (4) Tűzoltó (3) Tűzoltóság (3) Usb (2) Utazás (2) Utánfutó (3) Vasút (4) Vasúttörténeti (3) Velence (3) Vers (2) Veterán (9) Viasat3 (2) Video (14) Videopályázat (3) Villamos (2) Vizsga (2) Voyager (2) Vw (7) Vásárlás (2) Wartburg (9) Web (16) Webshop (2) Wiper (2) Zene (11) Zwickau (8) árvíz (2) érd (3) érdekes (62) űrprogram (3) űrsikló (3)